maanantai 21. marraskuuta 2011

Blaah....

Kaverit Facebookissa hehkuttaa syksyn ensimmäisiä lumisateita, mutta eipäs vaan meillä ole näkynyt. Taivas on tähtiä täynnä ja mittari näyttää muutamaa miinusastetta... Saisi pikku hiljaa mennä kunnolla asteet pakkaselle, meidän piha on mutavelliä, vaikkei ole juurikaan satanut. Ja koirien mukana tuo velli kulkeutuu sisälle...


Innostuin tekemään/korjaamaan laukkuja tällä viikolla. Oikean puoleinen on ruudullisesta kernistä ja muista ylijäämäpaloista askarreltu olkalaukku, jossa on sisällä vetoketju, pari taskua ja pitkä nauha avainnipulle. Tuli aikas kiva, vaikka itse sanonkin... Vasemmalla reppu, johon kudoin (!!!) kankaan itse joskus 90-luvun puolessa välissä. Repuksi saakka se valmistui siitä muutaman vuoden kuluttua. Toinen hihna irtosi ompeleista aika pian valmistumisen jälkeen ja reppu unohtui "korjataankunehditään" -kasaan reiluksi vuosikymmeneksi. Nyt otin ja korjasin sen, siihen kului aikaa noin puoli tuntia....


Laukkuja väsätessäni tuli perheen yläasteikäinen nuorison edustaja kysymään saisiko hänkin ommella laukun. No mikä ettei, kaivettiin isänsä vanhat farkut (kyllä, ne olivat jo menossa roskikseen) sekä nauhoja ja vuorikangas varaston perältä ja pienellä ohjeistuksella neiti ompeli itselleen hienon laukun!!!


Nolottaa tunnustaa... Minulla on ollut kaapin perällä jo vuosia valurautapannu, jota en ole uskaltanut ottaa käyttöön, kun pelkäsin, että siihen palaa kaikki kiinni. Meidän pitkään palvellut teflon-pannu sanoi yksipuolisesti sopimuksensa irti ja silloin päätin ottaa valurautapannun käyttöön... Ai että sillä oli hyvä paistaa eikä yhtään tarttunut kiinni!! Nuo kasvispihvit olivat ihan hyviä, mutta taikinan rakenne oli huono. Emme siis tee uudelleen tällä ohjeella.
Sen sijaan tämä on kestosuosikki, ohje on aikoinaan löytynyt netin syövereistä:
Ternimaitopannari
8 dl ternimaitoa
(2 munaa)
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
75 g sulatettua voita
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
Tähän maitoon laitamme munia, koska se ei hyydy varmuudella. Siispä maito ja munat vatkataan yhteen, lisätään vehnäjauho-leivinjauhe -seos, sokerit, suola ja voisula. Uunipannulle ja uuniin 200 asteeseen reiluksi puoleksi tunniksi. Tämä herkku ei juuri lisukkeita tarvitse, mutta ainahan hyvä hillo ja kermavaahto pannariin sopii...

Vielä toinen kestoherkku, tämä ohje löytyy Hyvää ruokahalua -kirjasta:

Valkosipulimählä

purkillinen maitorahkaa
150 g voita
3-5 murskattua valkosipulinkynttä
3 rkl sitruunan mehua
aromisuolaa
mustapippuria
Kaikki ainekset vatkataan sekaisin. Käytetään leivän päällä voin tai tuorejuuston tapaan.Taivaallista!!!
Edelleen sitä lunta odotellessa,
Hanna

Ei kommentteja: