maanantai 28. marraskuuta 2011

Piparkakun tuoksua

 ♥
Tänään kävi vanha ystävä kylässä. Olemme tunteneet päiväkodista (tai tarhaksi niitä silloin kutsuttiin) asti. Valitettavasti kyläily jäi lyhyeksi, sillä ystävän poika on allerginen koirille, muttei malttanut olla niitä silittämättä. Siispä meiltä lähti punasilmäinen, niiskuttava ja itkevä koirafani... Otetaan uusiksi ensikesänä, kun voidaan olla ulkona, jooko....? Tarjolle tein lohipiirakan ja lisäksi Frödingen ah, niin ihanaa mutakakkua kermavaahdon kera.




Lohipiirakka
Valmis pyöreä piirakkapohja
graavilohifileitä
1 prk kermaviiliä
1 dl tuorejuustoa (savulohi-piparjuuri)
2 dl kermaa
1 kananmuna
tilliä
sitruunapippuria

Taputtele sulanut piirakkapohja pyöreän vuoan pohjalle. Lado päälle lohifileitä. Sekoita loput ainekset keskenään ja kaada kalojen päälle. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.



Meillä oli eilen koirayhdistyksen pikkujoulut ja kun sieltä tulimme, niin perheen kokkilinjaa käyvä nuorison edustaja oli tehnyt piparkakkutaikinan valmiiksi. Useista maistiaisista huolimatta taikina oli hyvää ja sitä jäi vielä tällekin päivälle... Meillä on piparkakut tehty jo yli 20 vuotta esikoisen kummitädiltä saadulla ohjeella.


Siispä nämä ovat Helinän piparkakkuja:

1,5 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 kananmunaa
1 tl suolaa
3 tl soodaa
8-9 dl vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet. Anna jäähtyä ja lisää kananmunat. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja anna levätä jääkaapissa peitettynä yön yli. Paistolämpötila 200 astetta. Nämä on ihanan mausteisia ja rapeita!!!

Joissain perheissä adventtina ja muutenkin sunnuntaisin panostetaan ruokaan, on alku-, pää- ja jälkiruoat hienosti katettuina... Meillä oli tänään piparkakkusavotan jälkeen nuudeli-broilerivuokaa (sarjassamme otetaan mitä jääkaapista löytyy...).

Pirkka-nuudeleita (4 satsin paketti)
Maustamattomia broilerinfileitä
Garam masala -maustetta (lempparia!!)
paprika
chilipalko
raastettua inkivääriä
5 dl maitoa
2-3 kananmunaa
suolaa ja pippuria

Paista paloitellut fileet Garam masalan kanssa, lisää pilkottu paprika, hienonnettu chili ja inkivääri. Hauduttele hetki. Keitä nuudelit ohjeen mukaan ja kumoa öljytyn vuoan pohjalle. Kaada päälle broileri-paprikaseos. Tee munamaito, mausta se ja kaada vuokaan. Paista uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. 

Illalla juotiin vielä glögiä, jonka tapaan tehdä itse. Laitan kattilaan jo hyvissä ajoin kanelitangon, kokonaisia neilikoita ja kardemummaa ja tänään vielä inkiväärin palan, joka jäi broilerivuoasta. Päälle mustaviinimarjamehua ja kaupan valmista glögitiivistettä (joskus punaviiniäkin loraus) ja annan muhia. Sitten vaan sopivasti vettä lisäksi ja h-i-d-a-s kuumennus lähes kiehumispisteeseen. Laseihin rusinoita ja manteleita, siivilän läpi glögi joukkoon ja nauttimaan. Ei tule niin makeaa kuin kaupan valmiit seokset. Jätän mausteet kattilaan ja seuraavalla kerralla vaan sama uudelleen, mausteita ei juurikaan tarvitse lisätä. Samoja mausteita voi käyttää ainakin 3-4 kertaa.


 

Mukavaa alkavaa viikkoa!!

Hanna

Ei kommentteja: